Fonus historie

Fonus sin norske historie starter i Sverige.
For over 100 år siden var normalen både i Sverige og i Norge å ta hånd om begravelsen selv. Men under utvikling og urbanisering på 1900-tallet oppstod det nye behov og tradisjoner.
Den åpne kisten som tidligere var vanlig, ble erstattet med en stengt. Det åpnet opp for å pynte med blomsterdekorasjoner på kistelokket. Det ble mer og mer vanlig å informere om en begravelse i avisen.
Etter hvert som begravelsestradisjonene endret seg, så ble også behovet for å få hjelp til alt det praktiske større. Problemet var at det ble veldig dyrt. Den svenske priskontroll myndigheten bestemte at en verdig begravelse ikke skulle koste mer enn 401 kroner i 1950. Det tilsvarte en hel månedslønn for en industriarbeider.
Dessuten var det mange useriøse aktører som utnyttet muligheten til å tjene ekstra penger, da det var uklart hva som var rammene for en verdig begravelse.

Det ble diskutert i kirken, i media og i Riksdagen (Sveriges Storting). Men hverken statlige utredninger eller almen begravelsesforsikring var en god løsning. Folkebevegelsene tok dette på alvor og løsningen ble å etablere begravelsesforeninger som økonomiske foreninger.
Første forening åpnet i Stockholm i 1946. Det var blant annet forbrukerforeninger, fagforeninger, forsikringsselskapet Folket som var initiativtagere.
Dette førte raskt til å få prisene ned og samtidig gjennomføre verdige begravelser.
I 1969 besluttet begravelsesforeningene i Stockholm, Västmanland og Dalarna samt folkebevegelsens begravelsesforening i Uppsala og Gävleborgs fylke å slå seg sammen. Denne nye foreningen tok navnet Begravelsesforeningen FONUS. FONUS er et latinske ordet for begravelse. Samtidig ble det dannet et datterselskap for produksjon av kister. Gjennom hele 70 tallet etablerte FONUS seg, med felles profil arbeide og logo. FONUS ble velkjent i hele Sverige og er den dag i dag Nord-Europas største byrå og bistår nærmere 30.000 familier i en tung stund, fortsatt med et kooperativt eierskap i Fonus ekonmiska forening.

FONUS har egen kistefabrikk, som produserer et stort utvalg kister, og som kan spesialtilpasse kister for enhver. Alle kistene kan leveres i str. XL, noe vi tilbyr som eneste byrået i Norge og Sverige. Kistefabrikken er ISO 14001 sertifisert og leverer kun materialer i topp miljøvennlig kvalitet. Fabrikken brenner overskuddsmaterialer i egen fabrikk, som blir til fjernvarme for alle innbyggere i nærområdet.

I 1993 tok FONUS steget inn i Norge. De overtok det velkjente Oslo byrået T.S. Jacobsen.
T.S. Jacobsen

FONUS etablerte seg gjennom årene på store deler av Østlandet, og er i dag Norges nest største byrå, med 40 ansatte, og vi gjennomfører ca. 1400 begravelser årlig.

Her kan du se hvor vi er etablert.